Knäskador – Och allt om hur du fixar dem!

Det finns en mängd olika problem som kan drabba just knäna som är en viktig och utsatt del av kroppen både när det gäller träning och vardagsliv. På den här sidan kan du läsa mer om vanliga knäproblem, deras symptom samt hur du kan tänka när man letar efter ett lämpligt knäskydd för just dina knäproblem.

1. Löparknä

Du som löptränar mycket eller till exempel orienterar, cyklar eller åker skidor riskerar att drabbas av löparknä. Speciellt om du tränar mycket i backar, har ökat på träningsintensiteten antingen genom att träna hårdare eller längre alternativt har fel teknik i din träning riskerar att råka ut för den här skadan.

Symptomen är värk i senan som går längst knäets utsida. Smärtan kan stråla både uppåt och nedåt och uppkommer ofta när du har tränat ett tag samt intensifieras allt eftersom träningen pågår. Du som har löparknä bör använda dig av ett knäskydd med lätt support som fortfarande innebär att knäleden kan vara rörlig. Knäskyddet underlättar genom att ge kompression och värme som verkar smärtlindrande.

2. Meniskskada

En meniskskada kan bli resultatet av att knäet blivit utsatt för någon typ av större påfrestning. Det kan till exempel handla om tunga lyft, vridningar eller sträckningar. Menisken har en viktig funktion i knäleden eftersom den fungerar som stötdämpare i knäet och fördelar kroppsvikten jämt under olika rörelsemoment.

Meniskskador visar sig som smärta vid djupa knäböj och vridningar samt att knäet kan låsa sig. Minskad styrka i främre lårmuskeln förekommer också. Använd gärna ett knäskydd med medelhög support i förebyggande syfte för att slippa råka ut för en meniskskada. Om skadan redan inträffat ska du välja ett knäskydd som stabiliserar och värmer knäleden då det kommer att verka smärtlindrande.

3. Korsbandsskada

En korsbandsskada är en besvärlig och smärtsam skada som kan drabba antingen det främre eller bakre korsbandet. Vanligast är att det är det främre korsbandet som skadas. Korsbandsskador är ofta mycket smärtsamma och resulterar även i att knäleden svullnar samt känns instabil. Skadorna uppkommer på grund av exempelvis våldsamma vridningar i knäleden, en hård smäll mot leden eller ett hårt fall.

När det gäller att hitta ett passande knäskydd att använda vid en korsbandsskada är det viktigt att veta vad man ska leta efter för att det ska bli rätt. Knäleden behöver ordentligt med stabilisering och kontroll vilket ett knäskydd med sidostabiliserande skenor kan bistå med. Skyddet ska vara följsamt för att inte störa knäledens funktion men samtidigt begränsa ledens möjlighet att översträcka eller överböja sig för att skydda den från ytterligare skador.

4. Hopparknä

Hopparknä kan drabba dig som håller på med sporter som innefattar explosiva moment så som hopp och landningar. Det kan till exempel handla om basket, volleyboll, badminton, fotboll, friidrott eller tyngdlyftning. Moment som verkar påfrestande på knäna kan resultera i mikroskador i ligamenten. Hopparknä karaktäriseras av instabilitet i knäleden samt smärta vid aktivitet. Smärtan märks ofta av på utsidan av knäet. Knäleden kan också kännas stel efter vila eller i samband med träning alternativt efter träning.

För att hjälpa ett hopparknä kan man använda sig av ett knäskydd med öppen patella för att minska trycket på knäskålen. Även ett knäband som spänns fast under knäskålen kan användas för att avlasta och minska smärtan. Om du utövar någon sport som innebär moment som kan verka påfrestande på knäleden kan det vara en god idé att använda ett knäskydd med medelhög support i förebyggande syfte.

5. Slemsäcksinflammation

En slemsäcksinflammation kan uppstå om man överbelastat senorna runt knäleden så att de blir inflammerade. Det kan även inträffa om knäet utsatts för flera slag, fall eller stötar. Symptomen är till en början irriterade slemsäckar som så småningom blir inflammerade vilket visar sig i form av värme och rodnad kring det drabbade området. Det blir även svullet och ömt.

I sporter där det finns risk för att knäna råkar ut för slag, fall och stötar kan det vara bra att använda ett knäskydd i förebyggande syfte. Välj ett med medelhög support som stödjer knäleden och hjälper det att hålla värmen.

6. Schlatter och Sinding Larsen-Johansson

De här knäskadorna uppkommer ofta hos barn och ungdomar som ett resultat av överbelastning vid mycket träning och för lite vila. Skadan visar sig antingen på knäskålssenorna vid skenbensutskottet (Osgood-Schlatter) alternativt vid nedre kanten av knäskålen (Sinding Larsen-Johansson).

Symptomen är smärta i samband med träning, speciellt vid belastning av lårmuskeln. Smärtan märks ofta av ett par centimeter under knäskålen på underbenets övre framsida. Knäet kan också kännas varmt, bli svullet samt ömma vid beröring. I vissa fall förekommer en utbuktning under knäskålen. Lämpliga knäskydd för den här typen av skada är att knäband som spänns fast under knäskålen för att hålla den på plats. Alternativt kan ett knäskydd med lätt till medel support användas.

7. Patellofemoralt smärtsyndrom (PFSS) också kallat främre knäsmärta

PFSS uppkommer till följd av överbelastning, felaktig ställning antingen i knän eller fötter eller svagheter i sätes- eller lårmuskulaturen. Vem som helst kan drabbas av det här problemet. Problemen är kopplade till broskskador på knäskålens glidyta, och symptomen kan uppträda olika hos olika personer.

Det vanligaste är att PFSS visar sig som smärta på framsidan av knäet samt bakom eller omkring knäskålen, samt att knäet känns instabilt. Passande knäskydd för PFSS verkar avlastande på knäskålens baksida. Det är även bra om det går att minska eller öka knäskålens stöd efter behov.

8. Ledbandsskada

En ledbandsskada kan drabba antingen det inre eller det yttre ledbandet i ditt knä. Det vanliga är att det är det inre ledbandet som drabbas, en sådan skada står faktiskt för ca 40% av alla knäskador som inträffar. Hur allvarlig ledbandsskadan är brukar definieras av tre olika grader. Vid en svårare skada kan även andra delar av knäet ha drabbats. Skadan uppstår ofta på grund av en yttre påverkan av något slag, exempelvis genom en kollision med något. Det som kännetecknar en ledbandsskada är kraftig smärta i antingen insidan eller utsidan av knät där ledbanden går. Man kan också uppleva det som besvärligt att böja knäleden.

Ett knäskydd med medium till hög support som värmer leden och på så sätt ger smärtlindring är bra att använda under rehabiliteringen. Om du ägnar dig åt kontaktsporter kan du även med fördel använda dig av ett knäskydd i förebyggande syfte för att undvika att drabbas av en ledbandsskada.

9. Knäledsartros

Artros är den vanligaste reumatiska ledsjukdomen här i Sverige. Sjukdomen påverkar den drabbade leden genom en obalans mellan nedbrytning och uppbyggnad av ledbrosket. Vanliga symptom vid knäledsartros är förutom smärta speciellt när du går i trappor att knäet känns stelt efter vila, svårt att sova, svårt att böja knät.

Du som har artros bör välja ett smidigt knäskydd som låter huden andas ordentligt eftersom du kan behöva använda det långa stunder. Det är även bra om det sitter bekvämt på under dina vanliga kläder då knäskyddets smärtlindrande effekt även behövs i det vardagliga livet såväl som under träningen.

Slutsats

Det var lite information om olika knäskador och hur du kan fixa dem. Hoppas du hittade vad du söker.

På framsidan hittar du mer allmän information om knäskydd om det är det du är ute efter.

Stort lycka till och hoppas din knäskada läker snabbt!